Dhjetë gjërat që nuk i dinit për Nikola Tesla

Dhjetë gjërat që nuk i dinit për shpikësin e madh, Nikola Tesla.

I njohur si rivali i Thomas Alva Edison, Nikola Tesla konsiderohet si shpikësi më i madh tokësor. Tesla ishte një shpikës Serbo-Amerikan, inxhinier elektrik dhe futurist i mirënjohur për kontributet e tij në sistemin e tanishëm alternativ dhe modern (AC), në shpërndarjen e elektricitetit.

I lindur më 10 korrik 1856 në Smiljan (Kroacia e sotme), Nikola Tesla vdiq si një burrë i varfër më 7 janar 1943. Tesla shpenzoi gjithë jetën e tij duke shpikur mjaft gjëra por sistemi i shpërndarjes elektrike AC, qëndron si kontributi më i madh i tij në shkencë dhe në jetën tonë të përditshme.

Kur ishte gjallë, Tesla mbeti i fshehtë për shkak të rivalitetit të tij me Edison por pas vdekjes së tij, reputacioni dhe shpikjet e tij panë një rigjallërim mjaft të populluar. Në 1960-n, Konferenca Gjenerale e peshave dhe matjeve, paraqiti termin “tesla” në Sistemin Ndërkombëtar të Njësive për njësinë matëse SI, për forcën fushave magnetike.

Mund të mësoni gjithçka rreth Nikola Tesla nga burime të ndryshme të internetit, duke përfshirë këtu dhe Wikipedia-n. Por ja ku po ju paraqesim disa gjëra rreth Tesla-s, që as Wiki nuk i di.

Këto janë 10 gjërat interesante rreth Tesla-s, që ju nuk i dinit:

#1 – Tesla ka lindur gjatë një stuhie me rrufe.
Tesla ka lindur në Smiljan (Kroacia e sotme), gjatë një stuhie të fuqishme me rrufe. Kur mamaja e tij kishte dhimbjet e lindjes, mamia që ndihmonte gjatë shtatzanisë së saj, pasi pa rrufetë e shumë të forta, i tha nënës së Nikola-s se ky fëmijë do bëhej “fëmija i errësirës.” Mamaja e Tesla-s kishte ide të tjera për të dhe iu përgjigj: Jo! Ai do bëhet fëmija i dritës.”

#2 – Tesla ka menduar për internetin pa kabëll (Wireless), që para 100 vitesh.
Tesla ishte shumë pjellor me shpikjet e tij por ai s’mund t’i kthente të gjitha idetë e tij në një të vetme. Interneti pa kabëll ishte njëra prej tyre. Gjatë zhvillimit të radios transatlantike, ai parashikoi një sistem për mbledhjen e informacionit, dëshifrimit dhe shpërndarjen e tij në një pajisje që të mund të mbahet në dorë. Ky është interneti i aktivizuar në smartfonët që përdorim sot. Ai shkroi në revistë që një ditë do të kemi mundësi të tejçojmë mesazhe wirelessi nëpër të gjithë botën. Seth Porges, redaktuesi i revistës teknologjike, zbuloi parashikimin e Tesla-s në një prezantim të titulluar “108 vitet e futurizmit”, në industrinë e të dhënave në vitin 2010 në Nju Jork.

#3 – Tesla ishte një ambientalist.
Kjo do e “gjallëronte” jeshillëkun nëpër të gjithë botën. Tesla ishte shumë i shqetësuar rreth asaj se si ne po i shfrytëzojmë resurset e tokës dhe ishte avokat i lëndëve të rinovueshme djegëse. Ai kërkonte metoda për përdorimin e energjisë natyrale nga toka dhe qielli, për të zvogëluar ndikimin njerëzor në konsumimin e lëndëve fosile djegëse. Për të ndihmuar mjedisin, Tesla krijoi një rrufe artificiale në laboratorin e tij.

#4 – Tesla ishte humanist.
Tesla ishte njerëzor deri në rrënjë. Gjatë ditëve të aparteidit të zi në Shtetet e Bashkuara, Tesla u besoi të gjithëve të drejta të barabarta në burimet tokësore. Si humanist, ai provoi gjithashtu të përmirësonte kushtet e njerëzve, pa menduar për përfitime. Kjo ishte dhe arsyeja kryesore pse Tesla vdiq i varfër ndërkohë që kundërshtari i tij, Edison po stamponte para në Uoll Strit.

#5 – Tesla ishte Eidetik: Ai kishte një kapacitet të fortë për kujtesë.
Kujtesa e Tesla-s ishte Eidetike, që do të thotë se ai kishte një kujtesë fotografike të mprehtë dhe i kujtonte të gjithë librat në hollësi fantastike. Sipas studimeve, ai gjoja përdori imagjinatën e tij të fuqishme për të kalitur makthet e tij të gjalla kur ishte fëmijë.

#6 – Qeveria e SHBA-ve ka klasifikuar pasuritë e Tesla-s.
Kur Tesla vdiq, Zyra e Pronave “Alien”, konfiskoi të gjitha pasuritë e tij. Thuhet se kjo u bë prej një presioni që Thomas Edison u bëri qverisë së Shteteve të Bashkuara. Disa nga pasuritë e tij u janë dhënë me kalimin e kohës familjarëve të tij. Familja nga ana e vet i dhuroi muzeut të Beogradit disa sende. Qeveria, edhe pas 74 vitesh nga vdekja e tij, ende s’ka lëshuar ndonjë gjë nga dokumentet e tij personale.

#7 – Tesla mund të ketë pasur sjellje të pandreqshme obsesive dhe pagjumësi (insomnia)
Tesla ishte një insomniak i pakurueshëm dhe që ka pohuar se atij i duheshin vetëm dy orë gjumë çdo natë. Ai frikësohej nga makthet dhe shpesh e kalonte natën pa fjetur fare në laboratorin e tij. Tesla ishte dhe i fiksuar pas numrit 3 dhe përdorte 18 peceta (një numër i pjesëtueshëm me 3) për të pastruar dhomën e tij të ngrënies para se të hante vaktin e mbrëmjes. Shënojmë faktin se Tesla kishte një fiksim të çuditshëm, ai urrente objektet e rrumbullakta, bizhuteritë dhe qimet e prekshme.

#8 – Edison dhe Tesla nuk ishin rivalë.
Ky është perceptimi ndërmjet shkencës së komunikimit që Edison dhe Tesla, si armiq të papëlqyeshëm që ishin, vazhdimisht avantazhonin njëri-tjetrin me shpikjet më të fundit. Por është me vend të theksojmë se ata bashkëpunuan në dizenjimin direkt të gjeneratorëve të tanishëm, përpara se Tesla të hiqte dorë për të ndjekur ëndrrën e tij në induksionin e tanishëm alternativ të motorrit. Edison bëri që Tesla të hiqte dorë por ky i fundit nuk e ka pranuar kurrë armiqësinë e tij me Thomas Edison.

#9 – Tesla kishte një sfidë interesante për autorin e njohur Mark Twain.
Tesla ka shpikur një makineri termeti ose ndryshe një oshilator me frekuencë të lartë. Ky oshilator mund të tundte ndërtesën sa herë që ai e vinte në punë për eksperimentet e tij. Një herë Tesla ftoi Twain në një sfidë miqësore, për t’ia bërë të ditur Twain-it problemet e Bovelit, që ky i fundit kishte. Tesla sfidoi Twain që të qëndronte në platformë ndërkohë që oshilatori ishte i ndezur. Pas 90 sekondash, Twain u largua për të vjellë.

#10 – Mund të përfitoni një WiFi falas nga Tesla.
Në Palo Alto, Kaliforni është një statujë dy metra e gjatë, me një kapsulë kohore gjithashtu dhe shpërndarës publik të Wifi, që të gjithë të mund ta përdorin. Statuja u ngrit në dhjetor 2013 pasi krijuesi komik në internet Matthew Inman, shtoi fondet për Qendrën e Shkencës Tesla. Inman u angazhua ta rriste shumën për statujën në 1.37 milion dollarë, nga fushata IndieGoGo. Ajo u shoqërua edhe me një shumë parash nga shteti i Nju Jorkut dhe Qendra e Shkencës Tesla u ble në maj të 2013-s.