Një firmë Kineze reklamash ka infektuar mbi 10 milion pajisje Android

Një maluerë i quajtur Hummingbad ka infektuar 10 milione pajisje Android deri më tani, por ajo çfarë është më interesante është se nga vjen. Fillimisht u zbulua nga firma e sigurisë Check Point në Shkurt, hulumtuesit thone se prejardhjen e ka nga Yingmob, një kompani reklamimi me bazë në Kinë, tepër e mirë orgranizuar. Në momentin që infekton dhe vendos një rootkit tek pajisjet Android (duke i dhënë kontroll të plotë), Hummingbad gjeneron $300,000 në muaj nëpërmjet instalimit të aplikacioneve dhe klikimeve të reklamave. Siç e përshkuran dhe Check Point, Hummingbad është një shembull se si kompanitë maluere mbështesin veten e tyre në mënyrë të pavarur.

“Duke i ofruar vetes një pavarësi të tillë, Yingmob dhe grupe të tjera si kjo, përqëndrojn aftësitë e tyre duke dërguar këto fushata maluerësh në drejtime krejtësisht të reja, një trend i cili Check Point beson se do të përshkallëzohet”. “Për shembull, këto grupe bashkojnë burimet e tyre për të krijuar botnets të fuqishëm, ata krijojnë baza të dhënash për pajisjet në mënyrë që të kryejnë sulme të mirë shënjestruara, dhe më pas duke shitur aksesin e përftuar tek ofruesit më të lartë.”

Yingmob thuhet se tashmë kontrollon diku rreth 85 milion pajisje në të gjithë botën. Natyrisht, kompania është gjithashtu në gjendje të shesë akses tek pajisjet e infektuara, së bashku me informacione sensitive. Dhe meqë sulmi i tij është global, shumica e viktimave janë nga Kina dhe India, me 1.6 milion dhe 1.3 milion përdorues të infektuar, respektivisht. Përdoruesit e iPhone nuk janë të sigurt nga Yingmob gjithashtu, hulumtuesit gjithashtu kanë zbuluar se grupi është mbrapa maluerit Yispecter në iOS.